Hikayemiz
Yapika Atölye bireysel psikoterapi seanslarının yanı sıra, sanatla terapi ve psikodrama grupları, atölye çalışmaları, eğitimler, mesleki derinleşme/dayanışma grupları, sohbetler, çemberler ve çeşitli buluşmalara ev sahipliği yapıyor.
2017 yılında Yaprak’ın annelik ve çeşitli içsel yolculuklar sonunda kendine açtığı bir alan olarak doğdu Yapika. Bir sanat stüdyosu, yaratıcı, açık ve meraklı bir alandı önceleri. Kısa süre sonra atölyeler ve grup çalışmalarının yanı sıra Yaprak’ın terapist kimliğine de ev sahipliği yapmaya başladı. 2018’den beri Yapika Atölye hem bir terapi merkezi hem de bundan biraz daha fazlası.
Yapika Atölye'nin vizyonu; duyarlı, empatik, şefkatli, sorumluluk alan armağanlarını cesaret ve cömertlikle paylaşan insan topluluklarının oluşabilmesine olanak sağlamak. Bunun için burada bireylerin kendileriyle, çevreleri ile ve yaşamla bağlantılarını besleyecek çalışmalar yürütüyoruz.
Yapika Sakinleri
Yaprak Kaymak Özgür
Klinik Psikolog
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum, Klinik Psikoloji Yüksek Lisansımı Portland, Oregon’da Pasifik Üniversitesi'nde tamamladım. İş hayatıma Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda başladım, kendimi, yaşadığımız coğrafyayı ve iş hayatının dolambaçlı yollarını keşfettiğim bu deneyimin ardından Nisan Psikolojik Danışma Merkezinde gençlerle ve genç yetişkinlerle kariyer danışmanlığı ve psikoterapi süreçleri yürüttüm.
2013 yılından beri Sanat Terapisi alanında eğitimlere ve çalışmalara tutkuyla devam ediyorum. Sanatın iyileştirici gücünü kendi yaşamımda deneyimledikçe bunu paylaşmakla ilgili motivasyonum artıyor. Anadolu Jam , The Way of Council ve Şiddetsiz İletişim gibi farklı topluluklardan çeşitli deneyimler aracılığıyla topluluk olma, şiddetsiz iletişim yöntemleri ve çember pratikleri ile de tanıştım ve bu süreçte dünyada hayal ettiğimiz değişim ve dönüşümün bireysel ve sosyal düzeyde birbirinden bağımsız olmadığını idrak ettim. Bu nedenle bireysel çalışmalar kadar grup ve topluluk süreçleri ile de çalışmayı önemsiyorum.
Kendi sınırlarından özgürleşen, içindeki çocukla temasta kalabilen her bireyin, ilişkilerin ve sistemlerin dönüşümüne katkıda bulunduğuna inanıyor, hayatın her alanında şefkati, bağlantıyı ve yaratıcılığı beslemek üzere geştalt terapisi, sanat terapisi, eğitim ve sivil toplum alanındaki birikimlerimle bireysel seanslar, grup terapileri, atölye çalışmaları ve danışmanlık süreçleri yürütüyorum.
Çalışmalarıma 2017 yılında kurmuş olduğum Yapika Atölye'de devam etmekteyim, aynı zamanda Kalpten İşler adlı bir sosyal girişimin kurucu ortağıyım.
Bugüne kadar yaptıklarıma dair daha detaylı bilgi almak isterseniz, özgeçmiş'ime buradan ulaşabilirsiniz.
Şükran Bahçel
Uzm. Psikolog
Ben Şükran Bahçel. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum. Şu anda Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisansımın tez aşamasındayım. Lisans dönemim sırasında farklı kurumlarda stajlarımı tamamladım. Mezuniyetim sonrasında ne yapmak istediğimi bilerek iş hayatına başlayacağımı düşünüyordum. Ta ki hayat bana ‘’Bilmiyor musun ki kendinden çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin.’’ diyene kadar.
Kim olduğuma ve ne yapmak istediğime dair arayışımın başlamasıyla çocukların enerjisine ve
hayal dünyalarına daha yakın olmak istediğimi keşfettim. Böylelikle iş hayatımın başlangıcı bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak dezavantajlı bölgelerde yaşayan 9-12 yaş
arası çocuklara mentörlük yaparak ve ailelere çocukların gelişim dönemlerinin getirdiği
zorluklar ile ilgili eğitimler vererek geçti. Ardından özel bir okul öncesi kurumda 2-6 yaş
döneminde olan çocuklar ve aileleri ile çalışmaya devam ettim.
Yolda deneyimlediklerimin bana kazandırdığı farkındalıklar ile Sıfırdan Geleceğe Projesi
hayata geldi. Amacı; anne ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve dönüştürmek olan bu
projede; bir çocuğun hayata başlarken ördüğü hikâyede ailenin ne denli önemli bir işlevi ve
değerli bir yer olduğunu anlatmak istedim. Küçük bir ekip eşliğinde çeşitli sivil toplum
kuruluşları ile iş birliği halinde çalışarak çocuklara ve ailelerine ulaştık.
Sıfırdan Geleceğe Projesi henüz bir fikir tohumuyken tanıştım Yapika Atölye ile. Burada
katıldığım eğitimler ve buluşmalar ile sanata, yaratıcılığa ve insan olmanın hallerine dair
ilham aldım. Kadınlar Şifadır ve Şiddetsiz İletişim toplulukları ile tanıştım. Grupların ve
toplulukların bir araya gelerek birbirlerine şahitlik etmelerinin dönüştürücü enerjisine tanıklık ettim. Yapika’da deneyimlediklerim ile yapmak istediklerime dair bakış açım genişledi ve en önemlisi her zaman bir yuvada olduğumu hissettim.
Çalışmalarımda doğadan, bedenden, çocuklardan ve sanattan ilham alıyorum. Öğrendiklerimi ve yaşarken deneyimlediklerimin bende uyandırdıklarını şiir yazarak, dans ederek, çizerek ve hikayeler yaratarak ifade etmeyi seviyorum. Grup ve atölye çalışmalarında ise insan olmanın zorlu yanlarına bir araya gelerek bakmanın getirdiği değişim ve dönüşüme şahitlik ediyor, bir arada üretmekten keyif alıyorum.
‘’Derin bir yara iziniz varsa, o bir kapıdır…’’ diyor C. P. Estes Aç Kapıyı isimli şiirinde. Güvenli
bir ilişkinin ve şefkatli bir eşlikçinin varlığında bu yaralara yakından bakma cesareti göstermenin kişinin kendine dair temasını, yaratıcılığını, öz şefkatini ve diğerleri ile olan bağlantısını güçlendirdiğine inanarak psikolojik danışmanlık sürecinde yetişkinlerle çalışıyor; yolculuklarına sanat, duygu, beden ve geştalt terapi yaklaşımları ile eşlik ediyorum.
Yapika Sakinleri
Melis Yandımata
Klinik Psikolog
Yaşar Üniversitesi İngilizce Psikoloji Lisans Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı “Algılanan Ebeveyn Tutumunun Yeme Bozuklukları Üzerine Etkisi” derlemesi ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.
Lisans eğitimi sürecinde; Çiğli Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Toplum Ruh Sağlığı merkezinde stajyer psikolog olarak görev alarak çeşitli gruplarda atölye yürütücülüğü yaptım, KAÇUV’da gönüllü olarak çalışmalarımı sürdürdüm. Yüksek Lisans Eğitimi sonrasında Fransız Lape Hastanesi’nin Klinik Staj Programı’na katıldım; bu esnada birçok poliklinik ve yatan hasta gözlemleme şansı edindim.
Dr. Alp Karaosmanoğlu’ndan Uluslararası Şema Terapi Sertifikasyon Eğitimi, Dr. Sinem Taşyaran Unan’dan da Bilişsel Davranışçı Terapi süpervizyonu aldım. Bu sırada; Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Yeme Bozuklukları Temel Eğitimi (Modül 1 ve 2), Travma, MMPI uygulayıcılığı, Dışavurumcu Sanat Terapisi ve Öz Şefkat üzerine eğitimlerimi de aldım.
Orta öğretimimi 9 Eylül Devlet Konservatuvarı’nda tamamlamış olup, 2018 yılında Dışavurumcu Sanat Terapisi ile tanıştım ve sanata olan tutkumu mesleki kariyerimle birleştirmeye niyet ettim. En büyük ilhamımı doğadan alarak; zihin, beden ve duygular arasında eklektik çalışmakta, grupların ve bireylerin kendi keşif süreçlerine eşlik etmekteyim.
Yetişkinlerle; Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Dışavurumcu Sanat Terapisi yaklaşımlarından yararlanarak çalışmaktayım. Türk Psikologlar Derneği asil üyesiyim. İzmir’de yüz yüze / online danışan takibine devam etmekte ve Oyunda Kal Derneği’nde gönüllü olarak yetişkinlerle grup atölyeleri yürütmekteyim.
Tuğçe Nur Doğan
Klinik Psikolog
2016 yılında Boğaziçi Psikoloji ve Sosyoloji bölümlerinden mezun olduktan sonra klinik yüksek lisansımı İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde tamamladım.
Yüksek lisans eğitimim kapsamında yetişkin psikoterapisi ve çift ve aile terapisi alanlarında eğitim aldım. Eşzamanlı olarak sivil toplumda dezavantajlı gruplarla çalıştım.
Klinik çalışmalarıma 2019 yılından bu yana İzmir'de devam etmekteyim. Psikoterapi eğitimimin temelleri psikodinamik ekolle atılmış olsa da varoluşçu psikoterapi, dışavurumcu sanat terapisi ve sistemik terapinin yol, yöntem ve fikirlerinden faydalanmaktayım.